Кои групи хора трябва да избягват да се ваксинират срещу COVID?

Няма достатъчно данни за ваксинацията при бременни
11 дек 2020 09:12, Нели Христова
101
Кои групи хора трябва да избягват да се ваксинират срещу COVID?
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания започна масовата ваксинация с препарата на "Пфайзер" и "Байонтек", но на три групи хора не се препоръчва да прибягват до нея, съобщиха световните агенции.

Това са на първо място хора със застрашаващи живота алергични реакции, бременни жени и деца.

Предупреждението за алергиите дойде, след като още в първия ден от кампанията на Острова двама медицински работници получиха симптоми на анафилактичен шок, макар и в много по-лека форма от обичайната.

Още по темата
Според специалистите става дума за изключително рядък страничен ефект от каквато и да било ваксина. Независимо от това експертите смятат, че пациенти с алергии към храни и лекарства не бива да се инжектират, а ако имат реакция след първата доза, не трябва да получават втора.

Въздържането от имунизиране при бременните пък се дължи на липсата на достатъчно данни. Така че за момента се препоръчва на вече бременните или онези, които планират бременност в близките 3 месеца, да избягват убождане с препарат против COVID-19.

Тъй като децата карат леко, а при тях също не са провеждани изпитания за въздействието на ваксините, препоръката е да се прибягва до имунизиране само на изложени на много голям риск от зараза малолетни. В тези случаи проблемите и възможните последици задължително се налага да се обсъждат с родителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ВСИЧКИ ПСИХИЧНО БОЛНИ НЕОСЪЗНАВАЩИ ЧЕ СМЕ ПО ПЪТЯ КЪМ АДА- СВЕТОВНИЯ ГЕНОЦИД НАПРЕДВА С ПЪЛНА СИЛЕ И СТАДОТО Е ГОТОВО ДА СЕ ПОДЧИНИ И ДА РОБУВА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ...
88
2
 
0
 
! Отговори
Карим преди 3 години
Кои групи хора трябва да избягват да се ваксинират срещу COVID? Ами във всеки случай не и ***.
87
4
 
5
 
! Отговори
Златка преди 3 години
До АнонименИ какъв е проблема? Същите симптоми са и на ваксината за грип, ама от къде да знаеш като никога не си се ваксинирал....а чел ли си страничните ефекти на хапче за глава например нурофен? А сега ги прочети и ще изпаднеш в шок, колко пъти през живота си си гълтал хапче за глава и си оцелял , после помисли, че е същото и с ваксината
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според листовката на ваксината Biontech следните симптоми могат да се появят като странични ефекти:Болка на мястото на инжектиране (повече от 80%)Умора (повече от 60%)Главоболие (повече от 50%)Мускулна болка (повече от 30%)Втрисане (повече от 30%)Болки в ставите (повече от 20%)Треска (повече от 10%)
85
4
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Германската политическа класа е основен виновник...страх и лицемерие...исторически тежести...ЕС Армия...безкомпромисно...с фолксвагени и едене няма да стане...с Китай и второстепенна Русия...безкомпромисно...Бог ни дава животите не Китай и Русия...Кой пусна вируса и защо не го предвидихте???За какво ви плащаме???Не ни лъжете,че ще ни върнете от Ада!!!Защо и кой обяви биологична Световна война???Защо го допуснахте???Кой носи отговорност??Останалота са лъжи на мафиоти и комунисти!!!
84
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Аз обикновеният данъкоплатец питам...кой и защо пусна вируса...аз неудошевен предмет ли съм???Кой носи отговорност за този фашизъм и геноцид над невинни човешки същества???Политическата ни класа обслужваща олигарси с болници и възможности ни обричат на смърт!!!,Ограбвате хора умиращи по стълбища и площадки..умират в адски мъки...следващият може да си ти неандерталче...детето ти...хора които обичаш...Кой и защо допуснахте този геноцид????Богатите...за пари...убиват ни за...пари...
83
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
какво очаквате от лишено от образование и ценности същество,свидетел на убийства,грабежи,геноцид...имате голям проблем неуважаеми политици...вървите срещу природата,срещу Бог надари ли ни с чувство и стремеж към оцеляване...тук сме въпреки геноцида на богатите и убийствата им...Справедлив Свят или Мъртав!!!Позор!Геноцид!!Кой пусна модифицираният вирус???Кога отговорност???Защо ме затваряте като неудушевен предмет??? Накажете пусналите вируса...Кога Справедливост???
82
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
първо богатите...политическата класа която ги обслужва,магиостратите ...те са важна част от мафията...а и администрацията която им гласува...справедливо е...в несправедливият свят в които живеем създаден от шмекери на които плащаме да ни...ограбват и убиват...ще ви съдим...децата ни децата ви...внуците ни внуците ви...объркали сте рейса...Справедлив Свят или Мъртав Свят!!!
81
3
 
12
 
! Отговори
Доктор ваксинатор преди 3 години
Всички групи да избягват да се ваксинират, с изключение на групата на политиците!
80
4
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Задължително ще се ваксинирам, но единствено с руска ваксина. Западът 5 века е убивал и грабел света, сега иска да го граби и убива с фалшиви ваксини.
79
2
 
9
 
! Отговори
оцелял от СДС-Чумата преди 3 години
А срещу СДС-Чумата единствена ефикасна ваксина е "Калашников".
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек само най-здравите, да се ваксинират, че онези и без туй ще си идат, пк тези ще пречат? Аз така го разбирам :)))
77
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
....tezi deto laeha nai -silno kolko strashen bil virusa ...da se vaksinirat !!! Drugite shte gi gledame ....kolko sa "vaksinirani " !!!
76
2
 
16
 
! Отговори
Bili преди 3 години
всички деца на политици да са първи - да им я турат публично щото те са бъдещето на България, аз ще изчакам...има си ред...
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стадният имунитет се доказва с това че група от бивши неговеда започват да разговаря несамо между себеси с една от трите стадни срички Му Бе и Иаа
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба мараРаредената не ами силно разредената кръв е условир Вирусите да се поболеят от глад, а ако избщо кръвта се отстрани, вирусите до един ще измрът!От Ръководството на Аутобана
73
4
 
4
 
! Отговори
МА обяснява еднаж! преди 3 години
Заглавието:Кои групи хора трябва да избягват да се ваксинират срещу COVID?1. Хора които вече са си се ваксинирали2. Хора които се водят живи СЪС или БЕЗ алергии единственно в Избирателните списъци.3. Хора чиито джендърен протокол не представя мед док че в момента не се намират в дълбоко ВагиналноОралноАналноректално ЯйчноСливицовоЕмбрионно забременяване и износване
72
4
 
3
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Кои групи хора трябва да избягват да се ваксинират срещу COVID? - Антиваксърите ?
71
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
а тези които приемат хапчета за разреждане на кръвта
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно ваксините са изключително ефективни и безопасни. Предлагам всички на първа линия, особено получилите повишение на заплатите да се ваксинират задължително.Те заедно с прекаралите, ще гарантират стадния имунитет.